Cześć wszystkim, śledzę ten wątek, ponieważ również miałem problemy z przeniesieniem napędu (błąd napędu, tryb awaryjny itp.) w X2 sDrive mojej żony z 2018 roku, który ma tę 8-biegową skrzynię biegów Aisin. Dealer BMW wycenił mi 11 tys. funtów za nową skrzynię biegów, zgłosiłem sprawę do BMW UK, które zaoferowało 50% dobrej woli w stosunku do jednostki, ale nadal oznaczało to naprawę za 6-7 tys. funtów oprócz 2500 funtów, które wydałem do tego momentu. Postanowiłem poszukać i zasięgnąć drugiej opinii, a konsensus jest taki, że jest to powszechny, znany problem z tymi skrzyniami biegów Aisin w X1, X2 i niektórych Mini - Internet jest pełen ludzi mających problemy. Rozmawiałem z 3 specjalistami od skrzyń biegów, którzy wszyscy powiedzieli to samo - to powszechny problem z tymi skrzyniami, można go naprawić, ale nie można dostać części, więc nie zaryzykujemy rozebrania go, aby stwierdzić, że nie możemy zdobyć części. Rozmawiałem również ze specjalistą od osiągów, który ma oprogramowanie BMW i dostęp do wsparcia technicznego BMW i oni, cytując, 'widzą wielu klientów z tymi kodami błędów'. Kody te zwykle wyglądają następująco lub podobnie: 4204F1 - Monitorowanie przełożenia biegów 7: Sprzęgło C2 lub C3 nieprawidłowo otwarte 421841 - Elektryczny zawór regulacji ciśnienia C4: maksymalne ciśnienie BMW stwierdziło, że skrzynia biegów nie wytrzymuje ciśnienia pochodzącego z silnika, więc przełącza się w tryb awaryjny. Jeździ dobrze przez 15 minut z płynną zmianą biegów, a następnie pojawia się komunikat 'Boing komputer mówi nie'. Złożyłem skargę do BMW UK, które nie chce się ruszyć z miejsca ani przyznać, że mają problem. Podczas moich badań, i jak wspomniano kilka razy w tym wątku, dokumentacja Aisin (którą uzyskałem z ich strony internetowej) zaleca wymianę ATF co 20 000 km lub 2 lata, aby uniknąć uszkodzeń i problemów z wydajnością, a nawet bezpośrednio zaprzeczają stwierdzeniu 'dożywotniej bezobsługowości' ze strony BMW. Mamy więc producenta samochodów, który bezpośrednio zaprzecza zaleceniom serwisowym producentów jednostek napędowych. Wszyscy wiemy, co się dzieje, jeśli nie przestrzegasz harmonogramu serwisowego BMW i coś pójdzie nie tak, komputer BMW mówi nie! W rzeczywistości ich wyłączenia gwarancyjne są dość jasne: Autoryzowany dealer BMW zastrzega sobie prawo do odrzucenia wszelkich roszczeń, w których przyczyną wady jest nieprzestrzeganie interwałów serwisowych zalecanych przez BMW i/lub zaleceń BMW dotyczących pielęgnacji i konserwacji pojazdu Jestem w trakcie sporządzania skargi na poziomie wykonawczym do BMW (mimo że powiedziano mi, że się tym nie zajmie i zostanie przekazana do zespołu, z którym już rozmawiałem), ponieważ proces musi zostać przeprowadzony. My, konsumenci, mamy szereg zabezpieczeń w ramach różnych przepisów dotyczących ochrony konsumentów, pod które moim zdaniem ten problem może podlegać i badam to z Citizens Advice i Trading Standards. Chodzi o to, że gdybyśmy zostali poinformowani o wymogu serwisowym w momencie zakupu lub w książkach serwisowych BMW, mielibyśmy szansę uniknięcia problemów z przeniesieniem napędu, ale tak nie jest. Problem, jaki mamy, polega na tym, że jeśli zgłosisz skargę jako osoba fizyczna, BMW się tym nie przejmuje, kilku niezadowolonych klientów, którzy nie mają innego wyjścia, jak tylko zapłacić za naprawę ich w przeciwnym razie bezużytecznego samochodu, to drobnostka dla firmy, która w roku obrotowym 22 osiągnęła 16,1 miliarda euro zysku. Ale dla człowieka z ulicy naprawa za kilka tysięcy funtów to ogromny problem, jeśli potrzebujesz samochodu do pracy lub wożenia dzieci do szkoły itp. Uważam, że musimy się zorganizować, aby spróbować zmusić ich do słuchania.