2018 X2 2.0d z Aisin 8sp przy 27 tysiącach mil miałem podobne objawy jak OP, BMW mówi, że uszczelniony na całe życie, ale Aisin mówi, że wymiana ATF co 30 tysięcy, mój zmieniał biegi gwałtownie w dół i uderzał w tył, zmiana biegów w górę była jednak w porządku, płukanie ciśnieniowe nie jest zalecane ze względu na ryzyko poluzowania jednej lub więcej z wielu uszczelek, więc 3 płukania wydają się być normą, innym problemem było próbowanie uzyskania specyfikacji dla ATF, ponieważ Aisin nazywa to World ATF lub podobnym, ale bardzo drogo kupić w pojemnikach jednolitrowych, w końcu odkryłem, że MANNOL 20L GM DEXRON VI 6 to właściwa specyfikacja, [BMW mówi, że to ATF 7, którego nie ma] jak pokazano, kupiłem 20l i zrobiłem 5 płukań, co sprawiło, że ATF w skrzyni był nieskazitelny, stary ATF był czarny i tak zły, że myślałem, że otworzyłem zły korek spustowy! i muszę przyznać, że bardzo martwiłem się kolorem, w każdym razie po przestrzeganiu właściwych procedur dotyczących temperatury i poziomu itp. stwierdziłem, że moja skrzynia biegów została zmieniona, na szczęście mam dobry sprzęt diagnostyczny i wykonałem reset uczenia skrzyni biegów, teraz zmiany biegów są ledwo zauważalne w górę lub w dół zmiany biegów, a bieg wsteczny jest tak płynny, że wiem tylko, że jest włączony, ponieważ włącza się kamera cofania, w sumie zajęło to może półtorej godziny, więc warto, jedyne rzeczy, które zostały wymienione, to 2 o-ringi z korka poziomu i korka spustowego, w tych skrzyniach biegów nie ma filtrów. mam nadzieję, że to komuś pomoże........B