Jak wspomnieli liczni użytkownicy na forum, wydaje się, że istnieje poważny problem z jakością tych BMW. Mam 220i Gran Tourer z 2016 roku z nieco ponad 110 000 km na liczniku. Pomimo nieco większego przebiegu, przestrzegałem dokładnych wskazówek BMW dotyczących tego, kiedy należy przeprowadzać konserwację (wymiana oleju itp.) i większość serwisów wykonałem w lokalnym salonie BMW. Jednak ten sam problem z 8-biegową skrzynią biegów AISIN wystąpił również w moim samochodzie. Nagle samochód zaczął jechać w trybie awaryjnym, a wszystkie zmiany biegów były zepsute. Było to tak poważne, że wjeżdżałem pod niewielkie wzniesienie parkingu, a samochód nie mógł się wspiąć i stoczył się do tyłu, aż do momentu, gdy wcisnąłem hamulce. Prawie doprowadziło to do wypadku, ponieważ w pobliżu zbocza szli ludzie, gdy samochód stoczył się niekontrolowanie. Zasadniczo samochód jest w tym momencie niezdatny do jazdy, ponieważ nie może nawet wjechać pod niewielkie wzniesienie bez wielokrotnego staczania się.
Sprawdziłem to u mechanika z zewnątrz i to ten sam problem z uszkodzonym modułem sterowania zaworami skrzyni biegów. Szacowany koszt wymiany całego zespołu skrzyni biegów wyniósłby ponad 10 000 funtów! To w zasadzie tyle, ile wart jest teraz samochód! Teraz wiem, że niektórzy mogą powiedzieć, że samochód z przebiegiem 110 000 km będzie miał problemy. Zgadzam się z tym w pełni, ale skrzynia biegów jest zasadniczo jedną z najważniejszych części samochodu, która teoretycznie nie powinna zawodzić i wymagać całkowitej wymiany po zaledwie 7 latach. To moim zdaniem po prostu absurdalne i naprawdę świadczy o problemach z jakością, jakie mają BMW. Z pewnością odpowiedzialny użytkownik, który przestrzegał dokładnych wskazówek BMW dotyczących konserwacji, powinien mieć samochód, który działa idealnie po zaledwie 7 latach. Martwi mnie to, że skrzynia biegów zawiodła znikąd, bez ostrzeżenia, co stanowi ogromne zagrożenie dla bezpieczeństwa, ponieważ jeżdżę głównie po pagórkowatych terenach i nie mogę sobie pozwolić na to, aby mój samochód nagle zaczął się cofać i spowodował wypadek!
Gdyby ten problem ze skrzynią biegów był odosobnionym przypadkiem, potraktowałbym to jako niefortunny incydent, ale wydaje się, że jest to rodzaj wady produkcyjnej lub problemu z jakością. Czytałem na innym forum, opublikowanym kilka lat temu, gdzie 12-15 osób miało ten sam problem z tą samą skrzynią biegów AISIN. Ich samochody miały przebieg od 30 000 do 110 000 km. Skończyło się na wysłaniu grupowego e-maila z reklamacją do BMW AG, w którym podano numer VIN każdego samochodu. W rezultacie każdy z właścicieli otrzymał telefon od odpowiedniego lokalnego dealera, który zaoferował całkowitą, bezpłatną wymianę wszystkich skrzyń biegów. Zgodnie z komentarzem @
PAS593 dotyczącym sporządzenia e-maila z reklamacją na poziomie wykonawczym, zastanawiałem się, czy wszyscy chcielibyście wysłać grupowego e-maila do BMW AG ze wszystkimi informacjami o naszych samochodach i zobaczyć, co zdecyduje centrala? Skontaktowałem się z lokalnym salonem i oni również nie chcieli ustąpić, dlatego uważam, że jeśli wiele osób wyśle e-mail, w którym zostaną wymienione te same problemy ze skrzynią biegów, problem ten może wydawać się bardziej wadą produkcyjną niż odosobnionym przypadkiem.