BMW Forums : BimmerForums banner

BMW E60 - Ostrzeżenie o awarii przedniego światła postojowego

79K views 17 replies 4 participants last post by  Boostist  
#1 ·
Cześć

Mój 530i Auto z 2004 roku ma komunikat o błędzie, awaria przedniego lewego światła postojowego. Co to jest światło postojowe? Czy to tylko żarówka, którą mogę wymienić, czy też coś, co musi zrobić warsztat?

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Dzięki
Jo

#2 ·
Uważam, że światło postojowe to światło, które pozostaje włączone, jeśli zostawisz włączony kierunkowskaz i zamkniesz samochód.

Powodem tego, jak sądzę, jest umożliwienie kierowcom zobaczenia Twojego samochodu zaparkowanego na nieoświetlonej drodze.

Prawy kierunkowskaz zapaliłby przednie i tylne światła os (po stronie kierowcy), a lewy zrobiłby to samo dla świateł ns (po stronie pasażera).

Światłami, które się zapaliły, są światła pozycyjne.

Najlepiej włączyć lewy kierunkowskaz, wyłączyć samochód i sprawdzić, czy światło po stronie pasażera jest włączone. Jeśli nie, sprawdź tył. Sprawdź również drugą stronę, prawy kierunkowskaz na zapłonie wyłączonym.

Przy okazji możesz również sprawdzić, czy wszystkie światła działają, zwłaszcza wszystkie światła pozycyjne.

#7 ·
Cześć, przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. Sprawdziłem wszystkie światła i mechanik również potwierdził, że wszystkie światła działają prawidłowo. Więc brzmi to jak błąd ECU? Czy jest jakiś sposób, aby to naprawić bez konieczności płacenia za sprzęt diagnostyczny w celu usunięcia błędu?
Bardzo dziękuję.

#12 ·
Cześć,
Nie mogę włączyć świateł kierunkowskazów, jeśli zapłon nie jest włączony?
Sprawdziłem wszystkie światła awaryjne i są w porządku
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Cześć jgriffi,

Czy wcześniej mogłeś używać kierunkowskazów bez zapłonu?

Pytam, ponieważ nie jestem pewien, czy powinieneś być w stanie to zrobić?!

Jaki jest powód, dla którego musisz ich używać bez włączonego zapłonu?

Światła awaryjne są inne, ponieważ są klasyfikowane jako funkcja awaryjna.

#13 ·
Cześć, sprawdziłem w instrukcji i jest napisane, że po wyłączeniu zapłonu, jeśli przesuniesz przełączniki kierunkowskazów za punkt nacisku, to w górę włącza światła postojowe po prawej stronie (na wypadek, gdybyś zostawił je na ciemnej ulicy), a w dół włącza lewą stronę. Próbowałem tego i działa. Włącza 2 światła z przodu. Pewnego razu próbowałem na lewej stronie i światła się nie świeciły, więc stuknąłem w światło i się zaświeciło. Ponieważ to jest komunikat o błędzie - "awaria przedniego światła postojowego", zastanawiam się, czy światło ma luźny przewód lub coś w tym stylu, co powoduje komunikat o błędzie. Za każdym innym razem światła działają dobrze, ale nadal otrzymuję komunikat o błędzie. Czy to może być luźny przewód?

Dzięki wszystkim za pomoc.
Jo

#14 ·
Cześć, sprawdziłem w instrukcji i jest napisane, że po wyłączeniu zapłonu, jeśli przesuniesz przełączniki kierunkowskazów za punkt nacisku, to w górę włącza się światło postojowe po prawej stronie (na wypadek, gdybyś zostawił je na ciemnej ulicy), a w dół po lewej stronie. Próbowałem tego i działa. Włącza 2 światła z przodu. Pewnego razu próbowałem z lewą stroną i światło się nie świeciło, więc stuknąłem w światło i się zaświeciło. Ponieważ jest to komunikat o błędzie - "awaria przedniego światła postojowego", zastanawiam się, czy światło ma luźny przewód lub coś w tym rodzaju, powodując komunikat o błędzie. Za każdym innym razem światła działają dobrze, ale nadal otrzymuję komunikat o błędzie. Czy to może być luźny przewód?
Dzięki wszystkim za pomoc.
Jo
Cześć Jo

Brzmi jak słabe uziemienie lub wadliwe połączenie w przednim świetle.

Może to być tak proste, jak ponowne osadzenie żarówki,

Najlepiej jest wyjąć żarówkę, wyczyścić styki i sprawdzić, czy nie ma nic oczywistego i upewnić się, że żarówka jest prawidłowo osadzona.

Jeśli światło zaświeci się dobrze, naprawiłeś je... jednak kod błędu nadal będzie wyświetlany i będziesz musiał go zresetować w warsztacie z odpowiednim zestawem.

tylko tania robota...około 25 funtów

#15 ·
Bardzo dziękuję za pomoc. Po dzisiejszych kombinacjach światło świeci się dobrze podczas testowania, a komunikat o błędzie wydaje się zniknął. Być może po prostu coś lekko przesunąłem i wszystkie połączenia itp. są teraz w porządku. Jeśli komunikat o błędzie pojawi się ponownie, zabiorę go do warsztatu, aby usunąć komunikat.

#18 ·
Bardzo dziękuję za pomoc. Po dzisiejszych kombinacjach, światło świeci się dobrze, gdy je testuję, a komunikat o błędzie wydaje się zniknął. Być może tylko lekko coś przesunąłem i wszystkie połączenia itp. są teraz w porządku. Jeśli komunikat o błędzie pojawi się ponownie, zabiorę go do warsztatu, aby usunąć komunikat.

Jeszcze raz dziękuję.
Doskonale :cool
Kolejny zadowolony klient :hihi