BMW Forums : BimmerForums banner

Błąd 2011 e90 320d DE88

13K views 28 replies 4 participants last post by  Paradisiac82  
#1 ·
Cześć,

Czy ktoś wie, co oznacza ten kod?
Image

Image

Z góry dzięki

#2 ·
Mogę się mylić, ale wydaje się to wskazywać na usterkę przewodu magistrali linii od centrum funkcji dachowych (moduł w oświetleniu wnętrza z przodu). Nie mam pod ręką schematów okablowania, ale możesz sprawdzić przewód/połączenie od modułu do czujnika deszczu/światła na przedniej szybie i lusterka wstecznego z automatycznym przyciemnianiem.

#3 ·
Być może się mylę, ale wydaje się to wskazywać na usterkę przewodu magistrali linii z modułu funkcji dachowych (moduł w oświetleniu wnętrza z przodu). Nie mam pod ręką schematów okablowania, ale możesz sprawdzić przewód/połączenie od modułu do czujnika deszczu/światła na przedniej szybie i automatycznie przyciemnianego lusterka wstecznego.
Och, czy to może być powód, dla którego mój tryb automatycznych wycieraczek nie zmienia prędkości wycieraczek (z instrukcji wynika, że przycisk A na dźwigni wycieraczek powinien włączyć tryb automatyczny)?

#6 ·
Plastikową osłonę na przedniej szybie można łatwo zdjąć, aby sprawdzić okablowanie po tej stronie. Nie jestem pewien co do oświetlenia wnętrza, próbowałem zdjąć swoje kilka lat temu, ale mi się nie udało, musiałbym zdjąć osłony przeciwsłoneczne i obniżyć podsufitkę z przodu, żeby włożyć rękę i ją wyjąć, więc zdecydowałem się nie zawracać sobie tym głowy. Nie wiem, jak przetestować czujnik, poza próbą jego kalibracji, co musiałoby być zrobione dodatkowo do zarejestrowania w samochodzie, jeśli zostałby wymieniony.

#7 ·
Ah ok,
Plastikową osłonę na przedniej szybie można łatwo zdjąć, aby sprawdzić okablowanie po tej stronie. Nie jestem pewien co do oświetlenia wnętrza, próbowałem zdjąć swoje kilka lat temu, ale mi się nie udało, musiałbym zdjąć osłony przeciwsłoneczne i opuścić podsufitkę z przodu, żeby włożyć rękę i ją wysunąć, więc postanowiłem się tym nie przejmować. Nie wiem, jak przetestować czujnik, poza próbą jego kalibracji, co musiałoby być zrobione dodatkowo do zarejestrowania w samochodzie, jeśli zostałby wymieniony.
Ah ok, czy czujniki są łatwe do wymiany?

Czy wiesz, który to jest, wszystkie pojawiają się na realoem.com z moim vin

Image

#13 ·
Z tego, co udało mi się zebrać, wynika, że w przypadku wymiany czujnika deszczu/światła, czujnik deszczu musiałby zostać zakodowany do twojego pojazdu, a następnie zainicjowany. Również czujnik światła musiałby zostać zakodowany.
Nie mam automatycznych świateł, chyba że to czujnik światła do automatycznie przyciemniającego się lusterka, szczerze mówiąc, nie sprawdzałem, czy to działa lol

#25 ·
Szyna Lin z pamięci jest dla wycieraczek, świateł zewnętrznych i elektrycznych lusterek. Ta usterka, którą masz, wymagałaby przetestowania szyny lin za pomocą oscyloskopu. Powiedziałbym, że coś ją obciąża. Może to być wadliwy element, taki jak czujnik deszczu lub problem z okablowaniem. Myślę, że FRM jest punktem wyjścia dla lin.

Idealnie potrzebujesz schematu obwodu, aby dokładnie zobaczyć, gdzie przebiega szyna lin i czy w wiązce znajdują się jakieś zaciskane połączenia, ponieważ wiadomo, że powodują one problemy.
Kod zniknął, sprawdzony za pomocą Caristy i ktoś włączył automatyczne światła i automatyczne wycieraczki, wyłączyłem je i kod zniknął 🙂

#29 ·
Dlaczego nie założyć nowego wątku dla pozostałych 2.
Myślę, że wiem, co to jest, to czujnik skrzyni biegów dla automatycznego start/stop, tylko czy to czujnik, czy wymaga kalibracji... ale ponieważ nie potrzebuję start/stop, zostawię to do po świętach, wtedy kupię kabel i ista :)