BMW Forums : BimmerForums banner

2004 320d - Kod błędu czujnika wałka rozrządu 3EC0

Tags
camshaft
3 reading
40K views 5 replies 4 participants last post by  Xmak 330d  
#1 ·
Po tygodniu bez kodów błędów, mój samochód zmaterializował zupełnie nowy!:mad

Wyświetla 3EC0 czujnik wałka rozrządu, błąd został policzony 191 razy, ale brak oczywistej utraty osiągów lub mocy. Jakieś przemyślenia?

Ponadto regulacja masy wydaje się bardziej zróżnicowana na cylindrach 1 i 4, 1 odczytuje +1,2 i 4 -1,3, pozostałe dwa to +0,2.... normalne czy nie?

Jak omawiano wcześniej, kody błędów i usterki nie zawsze są tym samym, moje usterki siłownika turbosprężarki (zwarcie) całkowicie zniknęły po wyczyszczeniu czujnika MAP.... hmmm

#4 ·
Czy Twoje MPG wzrosło?
Trochę, ale niewiele, właśnie zrobiłem tester wycieku z eBay za 14 £!! Najpierw zrobię ten test, również nie więcej dymu niż normalnie (niewielka ilość podczas mocnego przyspieszania na 2 biegu) bardziej zaniepokojony czujnikiem wałka rozrządu. Silnik mocno wibruje na biegu jałowym (około 15 mm wstrząsów), ale to mogą być tylko mocowania silnika.

#6 ·
Pamiętam, że kiedyś czytałem wątek, w którym ktoś wymienił czujnik wałka rozrządu w, o ile dobrze pamiętam, 330i.

Kiedy stary czujnik został odłączony, na stykach był olej, czujnik najwyraźniej przepuścił go przez pokrywę wałka rozrządu.

Może warto sprawdzić swój, Matthew. :thumbsup w przeciwnym razie brak pomysłów:confused