BMW Forums : BimmerForums banner

Zresetuj DPF za pomocą ISTA-D

1 reading
22K views 24 replies 8 participants last post by  Alan G  
#1 ·
Cześć,
Mój E91 320d 2011 dostał kilka tygodni temu kontrolkę DPF, przeszukałem internet i doszedłem do wniosku, że spróbuję wyczyścić mój DPF. Potem zabrałem go do niezależnego warsztatu, który nie był w stanie zarejestrować nowego DPF. Nie mogli powiedzieć, dlaczego to nie działało bez dalszych badań i większych pieniędzy, więc postanowiłem spróbować sam i kupiłem kabel z ISTA.
Regeneracja działa i wykonuje cykle zgodnie z ISTA. Zrobiłem test ciśnienia zwrotnego w ISTA za pomocą menu funkcji z doskonałym wynikiem (5-10% max mbar), a następnie spróbowałem wykonać procedurę wymiany, która również działała zgodnie z programem, ale kiedy patrzę w DDE Ecu, przebieg jest nadal zerowy, a kody błędów są nadal obecne.
Czy czegoś mi brakuje podczas wykonywania procedury resetowania w ISTA?

Kiedy wykonuję procedurę resetowania, postępuję zgodnie z tą instrukcją.

#4 ·
Cześć,
Mam HP envy z systemem Windows 7 z procesorem 1,7 mhz, stary komputer i używam kabla usb D-can. Nie jestem w 100% pewien, czy to zakończenie testu ciśnieniowego rozwiązało problem, możliwe też, że samochód był uruchomiony. Ale zacznij od wykonania pełnego testu ciśnieniowego.

#22 ·
Cześć ludziska,

tydzień temu kupiłem 318d Sportline 2015 LCI F31 Touring jako mój pierwszy samochód.
Jak na razie wszystko jest w porządku, jedynym problemem są kilometry samochodu. (249k)

Jak widziałem na różnych postach, samochód wyrzuci błąd przy 250k km związany z DPF (do wymiany), ponieważ licznik osiąga maksymalny limit ustawiony przez BMW dla żywotności DPF.

Jaki jest najlepszy sposób na "reset" / wymianę DPF za pomocą ISTA-D, biorąc pod uwagę, że wszystko działa dobrze?

Dodatkowe informacje:
Samochód działa dobrze, 150 KM, rura wydechowa jest czysta na końcu i nie ma czarnego dymu ani niczego podobnego podczas pełnych obrotów dla Comfort / Sport (3-4k+ RPM).

Czekam na odpowiedzi, może ktoś zrobił to samo i mogę wykonać dokładnie te same kroki w tej sytuacji.
Mam już pobrane ISTA+ 4.32.15 i kupiłem kabel ENET.

Dziękuję z góry!
😄

#23 ·
Czy ktoś znalazł opcję zresetowania pozostałego przebiegu dla DPF? Mój osiągnął 0 mil, ale nie ma problemów, regeneruje się dobrze i emisje są w porządku, więc kupiłem aplikację bimmerlink, ale nie mogę znaleźć żadnej opcji zresetowania licznika przebiegu lub oznaczenia jako wymieniony. Wszelka pomoc mile widziana.