INPA - Installed but not seeing/talking to the car

Notices
 

Thread: INPA - Installed but not seeing/talking to the car

Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. INPA - Installed but not seeing/talking to the car - Fixed 
    #1
    Diamond BFuk Member
    Car Details
    Andyiow's Car Details
    Model of Car:
    E39 525 SE
    Year of Manufacture:
    2001
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Touring
    Andyiow's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Isle of Wight
    Posts
    143
    Thanks
    14
    Thanked 37 Times in 29 Posts
    Brought a BMW scanner Ediabas/INPA from the bay similar to this . Got it all connected to my E39 525D (2001) and then selected the old car version (Shift + F9) then DDE 4.0.

    The response I get is IFH-0009: No response from controlunit. Program will be stopped. When you then click OK a screen window appears and has the following displayed
    EDIABAS Error
    ApiCheckJobStatus :Error #95
    SYS-0005 :Object file not found
    API job error or no such results.
    Continue script processing?
    Yes / No

    I am using an IBM T20 Laptop and connecting via the serial port. Running XP Pro.

    Following the given instructions with the CD but jsut wndering if there is anything silly I migt have done wrong?

    Thanks
    Last edited by Andyiow; 16-02-2012 at 08:41.
     
     

  2. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  3.  
    #2
    FAL
    FAL is offline
    BMW Fanatic
    Car Details
    FAL's Car Details
    Model of Car:
    R53
    Year of Manufacture:
    2006
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Hatchback

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Warwickshire
    Posts
    89
    Thanks
    62
    Thanked 41 Times in 35 Posts
    The SYS-0005 error means that it can't find the correct SGBD file for your DDE (a description file specific to your type of ECU). Look in C:\Ediabas\Bin and find a file called Ediabas.ini - Open it with Notepad and look for [ECUPath]. It should be set to C:\Ediabas\ECU. If that doesn't work, open C:\Ediabas\ECU and look for a file called D40M57A1.prg and a file called D_0012.grp
     
     

  4. The Following User Says Thank You to FAL For This Useful Post:

    Andyiow (14-02-2012)

  5.  
    #3
    Diamond BFuk Member
    Car Details
    Andyiow's Car Details
    Model of Car:
    E39 525 SE
    Year of Manufacture:
    2001
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Touring
    Andyiow's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Isle of Wight
    Posts
    143
    Thanks
    14
    Thanked 37 Times in 29 Posts
    Thanks FAL will have a look tonight.

    A quick question though will it be called Ediabas.ini or will the .ini file be called something else as I have noticed that most of the .xxx at the end of the file names are dropped off.
     
     

  6. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  7.  
    #4
    FAL
    FAL is offline
    BMW Fanatic
    Car Details
    FAL's Car Details
    Model of Car:
    R53
    Year of Manufacture:
    2006
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Hatchback

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Warwickshire
    Posts
    89
    Thanks
    62
    Thanked 41 Times in 35 Posts
    Quote Originally Posted by Andyiow View Post
    A quick question though will it be called Ediabas.ini or will the .ini file be called something else as I have noticed that most of the .xxx at the end of the file names are dropped off.
    It may give it the file extenstion Configuration Settings, but it depends on what version of Windows you are running. You can still open it with Notepad though, so no problems.
     
     

  8.  
    #5
    Diamond BFuk Member
    Car Details
    Andyiow's Car Details
    Model of Car:
    E39 525 SE
    Year of Manufacture:
    2001
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Touring
    Andyiow's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Isle of Wight
    Posts
    143
    Thanks
    14
    Thanked 37 Times in 29 Posts
    Well I got it all working and yes it was something silly, Me .

    To get it to talk you need to have the ignition on or engine running. Intend to do a short write up later of my experiences
     
     

  9. The Following User Says Thank You to Andyiow For This Useful Post:

    FAL (16-02-2012)

  10.  
    #6
    BMW Fanatic
    Car Details
    rxc010's Car Details
    Model of Car:
    530d
    Year of Manufacture:
    2003
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Saloon
    rxc010's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Stafford, UK
    Posts
    72
    Thanks
    14
    Thanked 1 Time in 1 Post
    I have a similar problem (?) after looking through my car with INPA the other evening, I went to start the car the next morning and nothing. It sounded like the car was turning over but no attempted bite. This has me worried now that I might have done something without realising it and now my pc won't start INPA again.
    Have had to try to reinstall it but all I get is an error message.

    IFH-0012
    Group file; D_motor,D_0012.

    Anyone please
     
     

  11.  
    #7
    BMW Guru
    Car Details
    TheEnd's Car Details
    Model of Car:
    540
    Year of Manufacture:
    1998
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Saloon
    TheEnd's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Birmingham
    Posts
    8,981
    Thanks
    478
    Thanked 2,990 Times in 2,440 Posts
    IFH-0012 is buffer overflow.

    Go to C:\EDIABAS\Ecu, and locate D_0012.GRP and D_MOTOR.GRP and rename them to whatever.GRPXXX, this will stop them being used, and you can always remove the xxx bit and restore them if needed.

    Place these two files in there instead (attached) and see if there was a problem with those files.

    It's unlikely you've done any damage, just flattened the battery as having an E39 key on/engine off draws a fair bit of juice.
    Attached Files
     
     

  12. The Following User Says Thank You to TheEnd For This Useful Post:

    FAL (28-05-2012)

  13.  
    #8
    Bimmer Fan
    Car Details
    ce3peo's Car Details
    Model of Car:
    e39 530d
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    automatic
    Car Body Type:
    Saloon

    Join Date
    May 2013
    Location
    slovakia
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by Andyiow View Post
    Well I got it all working and yes it was something silly, Me .

    To get it to talk you need to have the ignition on or engine running. Intend to do a short write up later of my experiences

    hello,
    i have a similar problem, on my e39 m57 when i have ignition on, i can´t read dde 4.0 with this error
    ApiCheckJobStatus :Error #95
    SYS-0005 :Object file not found
    API job error or no such results.
    Continue script processing?
    Yes / No ,
    but when motor run, i can read dde 4.0
    have someone any idea?
    thanks


    sorry for a grammar
     
     

  14.  
    #9
    Bimmer Fan
    Car Details
    Amzi's Car Details
    Model of Car:
    318i
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    manual
    Car Body Type:
    saloon

    Join Date
    Feb 2013
    Location
    United Kingdom
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    I had the same issue. I was using the OBDII to USB serial cable. The issue was resolved by doing the following.
    Locate the OBD.ini file and change the COM port number (for the usb setting from 1 to the one your using). The COM port number can be found by going Device Manager and then looking under the COM Ports tab. You can also copy the OBD.ini file to the C:\Windows folder.

    Hope this helps
     
     

  15.  
    #10
    Bimmer Fan
    Car Details
    ce3peo's Car Details
    Model of Car:
    e39 530d
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    automatic
    Car Body Type:
    Saloon

    Join Date
    May 2013
    Location
    slovakia
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    thanks, all works
     
     

Page 1 of 2 12 LastLast
Tags for this Thread

View Tag Cloud

Posting Permissions
  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts