2002, E39, 530D intermittent electrical fault

Notices
 

Thread: 2002, E39, 530D intermittent electrical fault

Reply to Thread
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23
  1. 2002, E39, 530D intermittent electrical fault (FIXED) 
    #1
    Bimmer Fan
    Car Details
    stan12's Car Details
    Model of Car:
    530D M Sport
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    Automatic
    Car Body Type:
    Saloon

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Blackburn
    Posts
    26
    Thanks
    5
    Thanked 6 Times in 6 Posts
    Hi guys looking for some advice please. I have an intermittent electrical fault whereby the following things stop working. Audio controls on steering wheel, cd changer in boot, central locking, clock on dash, indicators on instrument panel, however the indicators still work on outside of vehicle. The only way I can cure at the moment is to disconnect battery for an hour. All help appreciated. Thanks in advance
    Last edited by stan12; 04-02-2009 at 09:37. Reason: LCM Faulty
     
     

  2. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  3.  
    #2
    RYM
    RYM is offline
    Legendary BFuk Member
    Car Details
    RYM's Car Details
    Model of Car:
    325tds
    Year of Manufacture:
    1996
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Touring
    RYM's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Bristol
    Posts
    12,959
    Thanks
    5,540
    Thanked 4,935 Times in 3,119 Posts
    First thing to do is check the wiring that goes from the cabin to the bootlid. It is common (especially on older models) for wires to break/split and make contact with each other within the protective rubber sheath.

    This can cause all sorts of obscure symptoms. Just peel back the rubber sheath and carefully inspect all of the wires individually
     
     

  4.  
    #3
    Bimmer Fan
    Car Details
    stan12's Car Details
    Model of Car:
    530D M Sport
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    Automatic
    Car Body Type:
    Saloon

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Blackburn
    Posts
    26
    Thanks
    5
    Thanked 6 Times in 6 Posts
    Thanks I will have a look at that on Saturday when I have some time to spare
     
     

  5. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  6.  
    #4
    RYM
    RYM is offline
    Legendary BFuk Member
    Car Details
    RYM's Car Details
    Model of Car:
    325tds
    Year of Manufacture:
    1996
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Touring
    RYM's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Bristol
    Posts
    12,959
    Thanks
    5,540
    Thanked 4,935 Times in 3,119 Posts
    Quote Originally Posted by stan12 View Post
    Thanks I will have a look at that on Saturday when I have some time to spare
    No worries, please let us know how you get on
     
     

  7.  
    #5
    Bimmer Fan
    Car Details
    stan12's Car Details
    Model of Car:
    530D M Sport
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    Automatic
    Car Body Type:
    Saloon

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Blackburn
    Posts
    26
    Thanks
    5
    Thanked 6 Times in 6 Posts
    Checked wiring this morning as posted, not found anything unusual. Have recoded car as adaptive central locking not working, when I read the coding first, it was supposed to be. Will monitor situation and see what happens. Did even think it might be an earth problem.
     
     

  8.  
    #6
    BMW Guru
    Car Details
    Ronnie's Car Details
    Model of Car:
    See above
    Year of Manufacture:
    Never too old, never too new
    Transmission Type:
    Always manual
    Car Body Type:
    Usually 5 doors
    Ronnie's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Bournemouth, Dorset.
    Posts
    20,394
    Thanks
    6,198
    Thanked 7,051 Times in 5,322 Posts
    I think you have a ignition switch problem, I would be looking into the electrical switch on the rear of the barrel
     
     

  9. The Following User Says Thank You to Ronnie For This Useful Post:

    stan12 (03-01-2009)

  10.  
    #7
    RYM
    RYM is offline
    Legendary BFuk Member
    Car Details
    RYM's Car Details
    Model of Car:
    325tds
    Year of Manufacture:
    1996
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Touring
    RYM's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Bristol
    Posts
    12,959
    Thanks
    5,540
    Thanked 4,935 Times in 3,119 Posts
    Quote Originally Posted by Ronnie View Post
    I think you have a ignition switch problem, I would be looking into the electrical switch on the rear of the barrel
    I noticed this last night when reading another thread and I think Ronnie could well be right
     
     

  11.  
    #8
    BMW Guru
    Car Details
    Ronnie's Car Details
    Model of Car:
    See above
    Year of Manufacture:
    Never too old, never too new
    Transmission Type:
    Always manual
    Car Body Type:
    Usually 5 doors
    Ronnie's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Bournemouth, Dorset.
    Posts
    20,394
    Thanks
    6,198
    Thanked 7,051 Times in 5,322 Posts
    Quote Originally Posted by A20 RYM View Post
    I noticed this last night when reading another thread and I think Ronnie could well be right
    They are a known problem on e39s, have a word with the dealers
     
     

  12.  
    #9
    Bimmer Fan
    Car Details
    stan12's Car Details
    Model of Car:
    530D M Sport
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    Automatic
    Car Body Type:
    Saloon

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Blackburn
    Posts
    26
    Thanks
    5
    Thanked 6 Times in 6 Posts
    Will monitor the situation and if happens again will look to change the ignition switch. Thanks guys
     
     

  13.  
    #10
    Bimmer Fan
    Car Details
    stan12's Car Details
    Model of Car:
    530D M Sport
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    Automatic
    Car Body Type:
    Saloon

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Blackburn
    Posts
    26
    Thanks
    5
    Thanked 6 Times in 6 Posts
    Ok guys still having problems intermittently so have changed ignition switch. Still get error codes for Inst. cluster, ZKE, LCM, CVM. Using c***oft 6.5 to diagnose and clear. Never had problem in past clearing faults. Any Ideas Thanks
     
     

Page 1 of 3 123 LastLast

LinkBacks (?)


Tags for this Thread

View Tag Cloud

Posting Permissions
  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts