2001 E46 330i - top blowers not working but bottom blowers are fine.

Notices
 

Thread: 2001 E46 330i - top blowers not working but bottom blowers are fine.

Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5
  1. 2001 E46 330i - top blowers not working but bottom blowers are fine. 
    #1
    Bimmer Fan
    Car Details
    tommaher's Car Details
    Model of Car:
    330ise
    Year of Manufacture:
    2001
    Transmission Type:
    automatic
    Car Body Type:
    saloon

    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Northamptonshire
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    The blowers to my windscreen and other blowers around the dashboard stopped blowing but the two blowers below worked fine. All displays on controls were fine and the fan was functioning also. After a week or so I booked the car into a garage for them to have a look and would you believe it, before the car went in, it all blowers started to work again and continued working for a couple of weeks. The top blowers failed again while the blowers below continued to work perfectly. I booked the car into the garage again but after having a preliminary look said they had never seen this particular problem before and asked to have the car for several days to investigate. They are planning to do a very long and I believe costly investigation as they have no clue as to the cause of the problem and have never seen it before. The car is low milage 55000 and not driven very much - not sure if that is significant. I have seen lots of problems with the fan and all blowers failing on thr forum but none like the problem I have described. Because the blowers kicked into life again after the initial failure, there may be a bad electrical connection which could be very difficult to find. I am reluctant to let a garage loose on the car without understanding more about what the problem could be. Before booking the car in I would be really grateful for any help or information from anyone who has experienced the same problem.

    Many thanks
     
     

  2. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  3.  
    #2
    Moderator
    Car Details
    edber's Car Details
    Model of Car:
    E60 520D LCI
    Year of Manufacture:
    2007
    Transmission Type:
    AUTOMATIC
    Car Body Type:
    saloon
    edber's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    South ireland
    Posts
    4,973
    Images
    6
    Thanks
    638
    Thanked 691 Times in 648 Posts
    The car has only one blower but the hvac system has 5 motors that move the flaps within the heaterbox to distribute the airflow.
    Each motor has its own little job to do.
    Replacing the motors is a dash out job.
    But if you are saying that the blower is behaving badly then the problem might be the final stage resistor aka the hedgehog.
     
     

  4.  
    #3
    Bimmer Fan
    Car Details
    tommaher's Car Details
    Model of Car:
    330ise
    Year of Manufacture:
    2001
    Transmission Type:
    automatic
    Car Body Type:
    saloon

    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Northamptonshire
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Thanks for your response edber. My feeling is that it is extremely unlikely that three motors are failing at the same time but maybe there is a part or wire that is common to all motors that is failing but I have no idea where this could be. The blower seems to be working fine as the heat & cold air are blowing as you would expect out of the two bottom flaps.
     
     

  5. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  6.  
    #4
    Moderator
    Car Details
    edber's Car Details
    Model of Car:
    E60 520D LCI
    Year of Manufacture:
    2007
    Transmission Type:
    AUTOMATIC
    Car Body Type:
    saloon
    edber's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    South ireland
    Posts
    4,973
    Images
    6
    Thanks
    638
    Thanked 691 Times in 648 Posts
    Its the heater control unit that tells the motors what to do,so maybe that could be playing up.
     
     

  7.  
    #5
    Bimmer Fan
    Car Details
    tommaher's Car Details
    Model of Car:
    330ise
    Year of Manufacture:
    2001
    Transmission Type:
    automatic
    Car Body Type:
    saloon

    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Northamptonshire
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    I had a closer look at the control unit and there appears to be a bad connection with the M-bus 3 pin connector. If I toggle it and push it in very hard all the blowers start to work. However, the connector is in as far as it can go and I think one of the wires is not making a proper connection. As the connector is a bit worn looking and very stiff, I will order a new one and have it fitted which I think may resolve the problem. I am having trouble getting a new connector so I would be grateful if anyone can advise on a supplier who may have the part.
     
     

Tags for this Thread

View Tag Cloud

Posting Permissions
  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts