1993 E36 325 AUTO Coupe - Wont start after car wash (FIXED)

Notices
 

Thread: 1993 E36 325 AUTO Coupe - Wont start after car wash (FIXED)

Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. 1993 E36 325 AUTO Coupe - Wont start after car wash (FIXED) 
    #1
    Platinum BFuk Member
    Car Details
    amh01's Car Details
    Model of Car:
    325
    Year of Manufacture:
    1994
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Coupe
    amh01's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Preston, Lancs
    Posts
    47
    Thanks
    4
    Thanked 9 Times in 6 Posts
    Hi all,

    I took my car to a car wash yesterday though id go for the whole hog with the under car wash and all, it was one of these ones that pulls you through, so there i was in the car wash the engine on the air con on and the radio on. About 1/2 way through the car was the car dies, managed to get it started but really lumpy, Get to the end of the car wash pull out of the car wash stick it into "D" and away we go, i make it to the other side of the road and it just dies completely pull over and there is water all in my footwells both the drivers side and passenger side. Managed after about 60 seconds to get it started by this time im starting to worry. Managed to drive about 1/2 a mile to the end of my road and it dies again except this time i cant get it to start at all, all it does it crank. Walked home got some family together to push the car the remaining 100M home, get the wet and dry vac out and sucked loads of water out.....Then though ill try it again, put the key in turned to pos II and the RPM dial went nuts!! Spinning round back and forth and just generally all over the place.....all the other elecs are fine i.e windows and fans radio and such like. I have had a dig about under the dash and its WET very WET, i have left it over night tried it at lunch it fired up for about 4-5 seconds then died again just back to cranking.

    So here is my question, Where an earth could the water have gotten into the passenger cabin from and what could be in the cabin that would effect the starting of the car....i have checked the little hidey hole that the ECU is in as i have read that can fill with water.....that was nice and dry. So i am hoping that when it dries out that it should be ok and that looks promising from the 4-5 seconds.

    Sorry about the long post but i wanted to cover all bases.

    Thanks in advance

    Adam
     
     

  2. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  3.  
    #2
    Platinum BFuk Member
    Car Details
    amh01's Car Details
    Model of Car:
    325
    Year of Manufacture:
    1994
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Coupe
    amh01's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Preston, Lancs
    Posts
    47
    Thanks
    4
    Thanked 9 Times in 6 Posts
    no one :(
     
     

  4.  
    #3
    Bimmer Fan
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Middlesex
    Posts
    11
    Thanks
    1,817
    Thanked 7,115 Times in 5,338 Posts
    Sorry Adam, just got round to this post. The reason why you have water in the car is because the drain gutters located at the bulkhead are probably blocked with leaves, moss etc...so check this out. Most of the modules are behing the glove box, so you may have to remove it to see.
     
     

  5. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  6.  
    #4
    Platinum BFuk Member
    Car Details
    amh01's Car Details
    Model of Car:
    325
    Year of Manufacture:
    1994
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Coupe
    amh01's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Preston, Lancs
    Posts
    47
    Thanks
    4
    Thanked 9 Times in 6 Posts
    Thats brilliant thanks i will have a look at this ASAP would this only cause this to do this in extreme times such as a car was because as far as i can remember when i have been driving in heavy rain it has seemed ok. When you say bulkhead im assuming you mean the vent parts at the top of the bonnet where the slits are cut into the bonnet that then go into that plastic thing.

    Thanks again for the info

    Adam
    Last edited by amh01; 14-07-2009 at 17:33. Reason: missing info
     
     

  7.  
    #5
    Dr of BMW gildersol's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    scotland
    Posts
    1,423
    Thanks
    171
    Thanked 428 Times in 356 Posts
     
     

  8.  
    #6
    Platinum BFuk Member
    Car Details
    amh01's Car Details
    Model of Car:
    325
    Year of Manufacture:
    1994
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Coupe
    amh01's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Preston, Lancs
    Posts
    47
    Thanks
    4
    Thanked 9 Times in 6 Posts
    cheers for that, i have already looked at that and checked the ECU compartment and that is fine, the water is in the car not in the ECU compartment.

    thanks

    Adam
     
     

  9.  
    #7
    BMW Guru
    Car Details
    Joe9087's Car Details
    Model of Car:
    E46 320ci M-Sport
    Year of Manufacture:
    2003
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Coupe
    Joe9087's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ipswich
    Posts
    3,447
    Thanks
    1,262
    Thanked 2,701 Times in 2,156 Posts
    I remember washing and waxing my old E36 and forgetting that the CD Player was on loud for all that time and then it having flat battery

    Hope you get your issue sorted
     
     

  10.  
    #8
    Platinum BFuk Member
    Car Details
    amh01's Car Details
    Model of Car:
    325
    Year of Manufacture:
    1994
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Coupe
    amh01's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Preston, Lancs
    Posts
    47
    Thanks
    4
    Thanked 9 Times in 6 Posts
    Just an update for you guys,

    Car has had to go into an Auto Electrician. The car was all dried out and it still would not start. Luckily it is a family friend and should not cost me too much.

    I shall keep you all updated as and when i get updates

    Adam
     
     

  11.  
    #9
    BFuk Legend
    Car Details
    steve23002's Car Details
    Model of Car:
    530i Sport
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Saloon
    steve23002's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Buckingham
    Posts
    11,712
    Thanks
    8,589
    Thanked 8,379 Times in 5,803 Posts
    Keep us updated Adam...........
     
     

  12.  
    #10
    Platinum BFuk Member
    Car Details
    amh01's Car Details
    Model of Car:
    325
    Year of Manufacture:
    1994
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Coupe
    amh01's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Preston, Lancs
    Posts
    47
    Thanks
    4
    Thanked 9 Times in 6 Posts
    Bit of an update for you all,

    The auto electrician has found that it is infact the ECU that is at fault, He is going to be changing it over and hopefully this should see the end of my issues

    Anything else that i hear and i will let you know.

    Adam
     
     

  13. The Following User Says Thank You to amh01 For This Useful Post:

    steve23002 (22-07-2009)

Page 1 of 2 12 LastLast
Tags for this Thread

View Tag Cloud

Posting Permissions
  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts