2001 E46 330d - Faulty ABS/DSC control unit!

Notices
 

Thread: 2001 E46 330d - Faulty ABS/DSC control unit!

Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. 2001 E46 330d - Faulty ABS/DSC control unit! 
    #1
    JohnoTheHut
    Guest
    Hi,

    I've had three warning lights on my dash for some time now (ABS/Handbrake/Amber) and had it booked into a garage for repair. They managed to fit me a new wheel speed sensor and wiring harness (the old one was snagged) but the problem didn't go away and now I'm being told I have to purchase a new ABS/DSC control unit.

    The unit is located in the engine bay - passenger side (see image)

    Can anyone advise where I can get a replacement part? I only need the plastic electronic bit, not the aluminium block. Is it possible to get these repaired? DIY job?

    Nightmare!

    Unit:



    Possible part number - is this the same part number as the electronic control box??

     
     

  2. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  3.  
    #2
    Dr of BMW
    Car Details
    ali330d's Car Details
    Model of Car:
    530d sport
    Year of Manufacture:
    2005
    Transmission Type:
    auto
    Car Body Type:
    saloon
    ali330d's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    london
    Posts
    1,430
    Images
    3
    Thanks
    131
    Thanked 196 Times in 187 Posts
    Mate there's a guy on eBay that will rebuild you fir 100 with 2 years warranty. Just type abs modulator should come up thanks.
     
     

  4.  
    #3
    Dr of BMW
    Car Details
    ali330d's Car Details
    Model of Car:
    530d sport
    Year of Manufacture:
    2005
    Transmission Type:
    auto
    Car Body Type:
    saloon
    ali330d's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    london
    Posts
    1,430
    Images
    3
    Thanks
    131
    Thanked 196 Times in 187 Posts
    Also he will only charge you 30 if that unit is not faulty for testing hope that helps
     
     

  5.  
    #4
    Bimmer Fan
    Car Details
    snowcatxx87's Car Details
    Model of Car:
    330CI M-Package / 323I
    Year of Manufacture:
    2004 / 2000
    Transmission Type:
    6SPD / 5SPD
    Car Body Type:
    Coupe / Sedan

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Canada
    Posts
    20
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts
    I hope to god you did not get charged for a poor diagnosis and replacement parts you did not need. If this were to be read by BMW's GT1/DIS computer, it would have told you the exact problem. Yes, the 2 wheel speed sensors are the most common problem, but if it did not rectify your problem... It would have isolated what was to blame.

    There is also a wheel angle sensor as well.
     
     

  6.  
    #5
    BMW Fanatic
    Car Details
    NickB's Car Details
    Model of Car:
    330d sport
    Year of Manufacture:
    2001
    Transmission Type:
    manual
    Car Body Type:
    saloon

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Kent
    Posts
    49
    Thanks
    4
    Thanked 5 Times in 5 Posts
    Uncanny Exactly the same problem I'm having at the mo as well
    I also have an non-op speedo so have also asumed a dodgy speed sensor.

    My problem comes and gos though sometime all is fine and sometimes its like blackpool illumations on the dash OBD

    At the mo its sitting at a Indy ready to be tested tomorrow. Hopefully just a sensor..

    nick
     
     

  7.  
    #6
    BMW Fanatic
    Car Details
    morrie69's Car Details
    Model of Car:
    330d
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    manual
    Car Body Type:
    saloon

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kinlochleven
    Posts
    49
    Thanks
    42
    Thanked 1 Time in 1 Post
    i had that with my e46 330d, wheel angle sensor, bmw picked it up straight away. reckon i hit a bump that knocked it all wrong.
     
     

  8.  
    #7
    JohnoTheHut
    Guest
    Thanks for the advice guys - yeah I do suspect that they replaced the wheel speed sensor/wiring harness without a proper diagnosis - it seems coincidental that both a sensor and abs control unit would go at the same time?

    To be honest I do trust the guy but with the weather at the minute I just want this thing sorted out, it feels like steering a boat at the minute!

    I'll keep you all posted
     
     

  9.  
    #8
    BMW Fanatic
    Car Details
    NickB's Car Details
    Model of Car:
    330d sport
    Year of Manufacture:
    2001
    Transmission Type:
    manual
    Car Body Type:
    saloon

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Kent
    Posts
    49
    Thanks
    4
    Thanked 5 Times in 5 Posts
    I got the fault codes....
    0500 Vehicle speed sensor ,no signal (doesn't say which one)
    1E00 Can connection to ASC

    And a whole heap of others for Rad fan, Glow plugs, electrical aux heater, distance sensors,etc etc

    He was confused that it didn't bring up which speed sensor as it should do so hes cleared the fault codes and taking it for a drive tomorrow to see what pops up.

    Nick
     
     

  10.  
    #9
    BFuk Legend
    Car Details
    steve23002's Car Details
    Model of Car:
    530i Sport
    Year of Manufacture:
    2002
    Transmission Type:
    Auto
    Car Body Type:
    Saloon
    steve23002's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Buckingham
    Posts
    11,706
    Thanks
    8,589
    Thanked 8,372 Times in 5,802 Posts
    This place does them, i have used them a lot for the Bosch ABS/ASC modules.
    http://www.bba-reman.com/uk/index.aspx

    Problem is, sometimes they cant be rebuilt as the circuit boards inside melt. They will supply you a new Bosch unit that has a good warranty.

    I will post a pic of a faulty unit later, as I have one sat here....
     
     

  11.  
    #10
    omj
    omj is offline
    BMW Master
    Car Details
    omj's Car Details
    Model of Car:
    m3
    Year of Manufacture:
    1995
    Transmission Type:
    manual
    Car Body Type:
    convertible

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    chester
    Posts
    325
    Thanks
    116
    Thanked 21 Times in 20 Posts
    hi all, driving home tonight my speedo stopped working along with the mpg gauge, the handbrake, abs light and the traction control lights all came on, the speedo and mpg gauge has started to work then stops again, the abs and red handbrake lights plus t/c are on all the time, there seems to be no difference in power and everything else is working. i know my front pads are very low so the wear sensor has lit up could this be causing a short? i have now disconnected the pad sensor and disconnected reconnected the battery but still as of now no speedo, mph gauge, and the t/c h/brake and abs lights are on. help please, seems like this could be a abs wheel sensor or a abs control unit?????
     
     

Page 1 of 2 12 LastLast
Tags for this Thread

View Tag Cloud

Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts