1999 E46 323i se, Engine Management Light....

Notices
 

Thread: 1999 E46 323i se, Engine Management Light....

Reply to Thread
Results 1 to 8 of 8
  1. 1999 E46 323i se, Engine Management Light.... 
    #1
    BMW Fanatic
    Car Details
    jason_app's Car Details
    Model of Car:
    323i
    Year of Manufacture:
    1997
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Convertible
    jason_app's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Devon
    Posts
    88
    Thanks
    3
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    I have a 1999 323i se.

    When turning on the igition all the systems do their initial checks and the lamps on the dash come on for the set time....all except the Engine management light.

    Does anyone else have this? is there likely to be a fault somewhere?

    Cheers, jason
     
     

  2. Remove Advertisements
    BimmerForums.co.uk
    Advertisements
     

  3.  
    #2
    BMW Guru
    Car Details
    dazza316i's Car Details
    Model of Car:
    316i compact
    Year of Manufacture:
    1996
    Transmission Type:
    manual
    Car Body Type:
    hatchback
    dazza316i's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    bognor regis west sussex
    Posts
    1,658
    Thanks
    663
    Thanked 580 Times in 532 Posts
    someone has possibly taken bulb out to hide it get ya codes read to see if you have a fault
     
     

  4.  
    #3
    BMW Fanatic
    Car Details
    jason_app's Car Details
    Model of Car:
    323i
    Year of Manufacture:
    1997
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Convertible
    jason_app's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Devon
    Posts
    88
    Thanks
    3
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Quote Originally Posted by dazza316i View Post
    someone has possibly taken bulb out to hide it get ya codes read to see if you have a fault
    Yea, the screws have been removed on the front of the instrument panel previously.....so not sure if it could be for that.

    Dont want to be negative but cant ignore it either.
     
     

  5.  
    #4
    BMW Guru
    Car Details
    dazza316i's Car Details
    Model of Car:
    316i compact
    Year of Manufacture:
    1996
    Transmission Type:
    manual
    Car Body Type:
    hatchback
    dazza316i's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    bognor regis west sussex
    Posts
    1,658
    Thanks
    663
    Thanked 580 Times in 532 Posts
    might only be simple fault to be fixed hopefully
     
     

  6.  
    #5
    BMW Fanatic
    Car Details
    jason_app's Car Details
    Model of Car:
    323i
    Year of Manufacture:
    1997
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Convertible
    jason_app's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Devon
    Posts
    88
    Thanks
    3
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Found this on removing the instrument cluster on a E46....Getting it out is easy but its not as simple as undoing a bulb holder on these cars anymore...

    It could even be soldered in the board on the front side under the pvc, in which case its certainly not straight forward to remove.

    So my question is, would you go to all that hassle to remove a bulb?

    http://www.e46zone.com/forum/index.p...pic=2096&st=20

    Jase
    4m4 Auto Lighting - Supplier of Led Canbus Bulbs, Cree Led Angel Eye Markers, Xenon Hid kits and Accessories.

    http://www.4m4autolighting.co.uk
     
     

  7.  
    #6
    BMW Guru
    Car Details
    Ronnie's Car Details
    Model of Car:
    See above
    Year of Manufacture:
    Never too old, never too new
    Transmission Type:
    Always manual
    Car Body Type:
    Usually 5 doors
    Ronnie's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Bournemouth, Dorset.
    Posts
    20,394
    Thanks
    6,198
    Thanked 7,047 Times in 5,322 Posts
    The engine light is a LED, so someone may have stuck tape/cardboard/dining room table over it to hide it, seen it done before,

    Try a binnacle test, keep holding your finger on the odo reset button and then turn the ignition on to Aux 1, keep hold of it till TEST comes up, then release the button, the cluster should now do a self test where all the lights come on and the dials move, if it doesn't then you may need to press the odo button again to get it to cycle through.
     
     

  8. The Following User Says Thank You to Ronnie For This Useful Post:

    jason_app (06-02-2011)

  9.  
    #7
    BMW Fanatic
    Car Details
    jason_app's Car Details
    Model of Car:
    323i
    Year of Manufacture:
    1997
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Convertible
    jason_app's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Devon
    Posts
    88
    Thanks
    3
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Quote Originally Posted by Ronnie View Post
    The engine light is a LED, so someone may have stuck tape/cardboard/dining room table over it to hide it, seen it done before,

    Try a binnacle test, keep holding your finger on the odo reset button and then turn the ignition on to Aux 1, keep hold of it till TEST comes up, then release the button, the cluster should now do a self test where all the lights come on and the dials move, if it doesn't then you may need to press the odo button again to get it to cycle through.
    Excellent information mate, a bit of playing around and i managed to get into the test options and test 2.1 showed up all lights including the "Engine Management light" in question :-).

    So now i know the led is still there and it lights up ok i just need to figure out why it doesnt show up when turning on the ignition.

    Strange one for sure. at least i now know some idiot hasnt removed it, big piece of mind i can tell you.

    Jase
    4m4 Auto Lighting - Supplier of Led Canbus Bulbs, Cree Led Angel Eye Markers, Xenon Hid kits and Accessories.

    http://www.4m4autolighting.co.uk
     
     

  10. The Following User Says Thank You to jason_app For This Useful Post:

    Ronnie (06-02-2011)

  11.  
    #8
    Bimmer Fan
    Car Details
    shane10010's Car Details
    Model of Car:
    318i SE
    Year of Manufacture:
    1998
    Transmission Type:
    Manual
    Car Body Type:
    Saloon

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Northampton, UK
    Posts
    14
    Thanks
    1
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Hi,

    I have the same issue on my car - also works on test - did you ever figure it out?

    Shane
     
     

Tags for this Thread

View Tag Cloud

Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts